exporteren

darktable is een niet-destructieve editor, wat betekent dat alle wijzigingen worden vastgelegd in de bibliotheekdatabase (met een back-up opgeslagen in een XMP sidecar-bestand), en het originele Raw-bestand onaangeroerd blijft. Je moet daarom afbeeldingen exporteren om jouw bewerkingen in een uitvoerbestand te verwerken dat buiten darktable kan worden gedistribueerd.

  1. Kies een exporteer-scenario.

    De exporteer module biedt veel mogelijkheden, maar wordt het meest gebruikt om “een ontwikkelde raw afbeelding op te slaan als een JPEG”. Je kan de huidige bewerkte afbeelding rechtstreeks vanuit de ontwikkelweergave exporteren of een of meer afbeeldingen in de bibliotheekweergave selecteren en ze allemaal tegelijk exporteren.

  2. Selecteer welke afbeeldingen je wilt exporteren (in de bibliotheekweergave), open de exporteer module, stel doel in op “lokale map” en selecteer een locatie om uw afbeeldingen op te slaan – standaard worden ze geëxporteerd naar een “darktable_exported " map in de map van jouw Raw-bestand(en). Kies “bestandstype” of behoud de standaard JPEG instelling.

  3. Klik op de knop “exporteren” om de afbeeldingen op de geselecteerde locatie op te slaan.

Opmerking: Hoewel JPEG voor de meeste doeleinden nuttig is, is het normaal gesproken beter om naar TIFF-formaat te exporteren als je verdere bewerkingen in een rastereditor zoals GIMP of Krita wilt uitvoeren.

translations