nevel verwijderen

Verminder automatisch het effect van stof en nevel in de atmosfeer. Deze module kan ook meer in het algemeen worden gebruikt om afbeeldingen een kleurversterking te geven, met name in contrastarme delen van het beeld.

Nevel absorbeert licht van objecten in de scène, maar is ook een bron van diffuus achtergrondlicht. De module voor het verwijderen van nevel maakt eerst voor elk beeldgebied een schatting van de hoeveelheid waas in de scène. Het verwijdert vervolgens het diffuse achtergrondlicht volgens zijn lokale sterkte en herstelt het oorspronkelijke objectlicht.

Door beide bedieningselementen van de module in te stellen op eenheid wordt de hoeveelheid nevelverwijdering gemaximaliseerd, maar er zullen waarschijnlijk ook enkele artefacten ontstaan. Het volledig verwijderen van het sfeerlicht kan het beeld vlak maken en resulteren in een onnatuurlijk ogende stijl. Optimale waarden liggen doorgaans onder de eenheid en zijn nogal beeldafhankelijk, maar ook een kwestie van persoonlijke esthetische voorkeuren.

🔗module instellingen

kracht
De hoeveelheid nevelverwijdering. Bij de waarde 1 verwijdert de module 100 procent van de gedetecteerde nevel tot de opgegeven afstand. Negatieve waarden verhogen de hoeveelheid nevel in het beeld.
afstand
Beperk de afstand tot waar nevel wordt verwijderd. Voor kleine waarden is het verwijderen van nevel beperkt tot de voorgrond van het beeld. Nevel wordt uit het hele beeld verwijderd als de afstandsparameter is ingesteld op één. Als de sterkte negatief is, heeft de afstandsregeling geen effect.

translations