belichting

Verhoog of verlaag de algehele helderheid van een afbeelding.

Deze module heeft twee werkingsmodi:

manueel
Stel de belichting, zwartniveau en knipdrempel handmatig in
automatisch (alleen RAW-afbeeldingen)
gebruik een analyse van het histogram van de afbeelding om de belichting automatisch in te stellen. Darktable selecteert automatisch de belichtingscompensatie die nodig is om het geselecteerde percentiel naar het geselecteerde doelniveau te verschuiven (zie onderstaande definities). Deze modus is met name handig voor het automatisch wijzigen van een groot aantal afbeeldingen om dezelfde belichting te krijgen. Een typisch gebruiksvoorbeeld van de automatische modus is het flikkeren van time-lapse-foto’s.

🔗module instellingen

modus
Kies de werkingsmodus (automatisch/handmatig).
camerabelichting compenseren (handmatige modus)
automatisch de belichtingsbias van de camera verwijderen (overgenomen uit de Exif-gegevens van de afbeelding).
belichting (handmatige modus)
Verhoog (verplaats naar rechts) of verlaag (verplaats naar links) de belichtingswaarde (EV).
clipping drempel (handmatige modus)
Bepaal welk percentage van de heldere waarden moet worden afgekapt bij de berekening van de belichting en zwartniveau correctie. Gebruik de kleurkiezer om een deel van de afbeelding te samplen dat voor deze berekening moet worden gebruikt.
percentiel (automatische modus)
definieer een locatie in het histogram om te gebruiken voor automatische belichtingscorrectie. Een percentiel van 50% geeft een positie in het histogram aan waar 50% van de pixelwaarden boven en 50% van de pixelwaarden onder die belichting ligt.
doelniveau (automatische modus)
definieer het doelniveau voor automatische belichtingscorrectie (EV) ten opzichte van het witpunt van de camera.
zwartniveaucorrectie (handmatige en automatische modi)
pas het zwartniveaupunt aan om negatieve RGB-waarden los te maken.

Opmerking: Gebruik de zwartniveaucorrectie niet om meer densiteit in zwart toe te voegen, aangezien dit bijna-zwarte kleuren uit het kleurbereik kan halen door negatieve RGB-waarden te genereren. Dit kan bij sommige modules later in de pixelpijp voor problemen zorgen. Gebruik in plaats daarvan een tonemapping-curve om dichtheid aan de zwarten toe te voegen. Je kan bijvoorbeeld de schuifregelaar relatieve zwart belichting op het tabblad scene van de module filmisch rgb gebruiken, of een diepere teen in de base curve maken module.


translations