exporteren

darktable is een niet-destructieve editor, wat betekent dat alle wijzigingen worden vastgelegd in de bibliotheekdatabase (met een back-up opgeslagen in een XMP-nevenbestand), en het originele Raw-bestand onaangeroerd blijft. Je moet daarom afbeeldingen exporteren om jouw bewerkingen in een uitvoerbestand te verwerken dat buiten darktable kan worden gedistribueerd.

  1. Kies een exportscenario.

    De exportmodule biedt veel opties, maar verreweg het meest gebruikte gebruik is om “een ontwikkelde raw afbeelding op te slaan als een JPEG”. Je kan de momenteel bewerkte afbeelding rechtstreeks vanuit de ontwikkelenweergave exporteren of een of meer afbeeldingen uit de bibliotheekweergave selecteren en ze allemaal tegelijk exporteren.

  2. Selecteer welke afbeeldingen je wilt exporteren (als je jou in de bibliotheekweergave bevindt), open de exportmodule, stel doel in op “lokale map” en selecteer een locatie om uw afbeeldingen op te slaan – standaard worden ze geëxporteerd naar een “darktable_geexporteerd " map binnen de map die jouw Raw-bestand(en) bevat. Kies een “bestandsformaat” van JPEG en behoud de standaardinstellingen.

  3. Klik op de knop “exporteren” om jouw verwerkte afbeeldingen op de geselecteerde locatie op te slaan.

Opmerking: Hoewel JPEG voor de meeste doeleinden nuttig is, is het normaal gesproken beter om in tiff-indeling te exporteren als je verdere bewerkingen in een rastereditor zoals GIMP of Krita wilt uitvoeren.

translations