hooglichten herstellen

Poging om kleurinformatie te reconstrueren voor pixels die zijn bijgesneden in een of meer RGB-kanalen.

Als deze pixels gedeeltelijk worden afgekapt, kan dit ertoe leiden dat er onrealistische kleuren in de afbeelding verschijnen. Pixels met zowel groene als blauwe kanalen die zijn afgekapt, zullen bijvoorbeeld rood lijken zonder enige reconstructie van hoogtepunten.

Er zijn drie reconstructiemethoden beschikbaar:

comprimeer hooglichten
klem alle pixels vast op het witniveau (d.w.z. knip de resterende kleurkanalen af). Deze methode is vooral handig in gevallen waarin uitgeknipte hooglichten voorkomen in natuurlijk onverzadigde objecten (bijv. wolken).
reconstrueren in LCh
analyseer elke pixel met ten minste één geknipt kanaal en probeer de geknipte pixel (in LCh-kleurruimte) te corrigeren met behulp van de waarden van de andere (3 voor Bayer of 8 voor X-Trans) pixels in het betreffende sensorblok. De gereconstrueerde hooglichten zullen nog steeds monochroom zijn, maar helderder en met meer detail dan bij “kniphoogtepunten”. Deze methode werkt redelijk goed met een basiscurve met hoog contrast, waardoor hooglichten onverzadigd worden. Net als bij hooglichten knippen is deze methode een goede optie voor natuurlijk onverzadigde objecten.
reconstrueer kleur
gebruik een algoritme dat kleurinformatie van niet-uitgeknipte omgevingen overdraagt naar de uitgeknipte hooglichten. Deze methode werkt erg goed op gebieden met homogene kleuren en is vooral handig op huidtinten met vloeiend vervagende highlights. Houd er rekening mee dat deze methode doolhofachtige artefacten kan produceren op hooglichten achter randen met hoog contrast, bijvoorbeeld goed belichte fijne structuren voor een overbelichte achtergrond.

Om de reconstructie van hooglichten effectief te laten zijn, moet je ook een negatieve EV-correctie toepassen in de module belichting


Opmerking: Bij gebruik van de reconstructie van hoogtepunten die bij de filmisch rgb-module wordt geleverd, kan het handig zijn om de hooglichten-reconstructie-module uit te schakelen, zodat filmisch meer informatie heeft om mee te werken.


🔗module instellingen

methode
De methode die wordt gebruikt om hooglichten te reconstrueren (zie hierboven).
drempel clipping
pas de uitknipdrempel handmatig aan voor magenta hooglichten. Je hoeft dit niet aan te passen.

translations