algemeen

Bepaal de algehele look and feel van darktable.

interfacetaal
Stel de taal van de gebruikersinterface in. De systeemstandaard is gemarkeerd met een * (opnieuw opstarten vereist)
thema
stel het thema voor de gebruikersinterface in. Afgezien van eventuele esthetische overwegingen, is de aanbevolen interfacekleur voor kleurevaluatie middengrijs. De visuele waarneming wordt beïnvloed door de helderheid van de omgeving en een lage helderheid van de gebruikersinterface veroorzaakt allerlei illusies. Het gebruik van een donkere interface om foto’s te retoucheren kan daarom leiden tot overmatig retoucheren (misbruik van contrast en verzadiging) en tot een foto die te donker is bij het afdrukken. Het wordt daarom sterk aanbevolen dat je een van de “grijze” thema’s gebruikt voor retoucheerwerk, aangezien deze zo zijn ontworpen dat de gebruikersinterface middengrijs benadert (standaard “darktable”).
verkies prestaties boven kwaliteit
schakel deze optie in om miniaturen en voorvertoningen met een lagere kwaliteit weer te geven. Dit verhoogt de weergavesnelheid met een factor 4 en is handig bij het werken op langzamere computers (standaard uit). Dit verbetert ook de prestaties van het renderen van diavoorstellingen.
gebruik systeemlettergrootte
selecteer deze optie om de lettergrootte te gebruiken die door jouw systeem is gedefinieerd. Indien niet aangevinkt, kan je een aangepaste lettergrootte invoeren in het onderstaande vak (standaard aan).
lettergrootte in punten
Als de optie “gebruik systeemlettergrootte” is uitgeschakeld, voer je een lettergrootte (in punten) in die darktable moet gebruiken. De lettergrootte wordt onmiddellijk gewijzigd.
GUI-instellingen en tekst DPI
Pas de globale GUI-resolutie aan om de schaal van bedieningselementen, knoppen, labels, enz. te vergroten. Verhoog voor een vergrote GUI, verlaag om meer inhoud in het venster te passen. Stel in op -1 om de door het systeem gedefinieerde globale resolutie te gebruiken. De standaard is 96 DPI op de meeste systemen. (heeft een herstart nodig)

🔗CSS-thema-aanpassingen

Naast het selecteren van een vooraf gebouwd thema, kan je ook jouw eigen CSS-aanpassingen toepassen om de look-and-feel van darktable aan te passen. Hiervoor is een tekstvak voorzien.

Wanneer je klaar bent met het invoeren van jouw CSS-tweaks, klik je op de knop ‘CSS opslaan en toepassen’. Dit zal je CSS opslaan in een bestand ($HOME/.config/darktable/user.css) en het onmiddellijk toepassen op de huidige darktable-sessie.

Als jouw wijzigingen problemen veroorzaken, kan je het selectievakje “pas eselecteerd thema aan met onderstaande CSS-aanpassingen” uitschakelen. Hiermee wordt het basisthema onmiddellijk hersteld, maar blijven jouw aanpassingen in de editor zodat u ze opnieuw kunt bewerken en het opnieuw kunt proberen. Druk nogmaals op “sla CSS op en pas toe” wanneer u klaar bent om het opnieuw te proberen. Hiermee wordt automatisch het selectievakje “geselecteerd thema wijzigen met onderstaande CSS-tweaks” opnieuw aangevinkt en de nieuwe CSS toegepast.

Als je problemen hebt met darktable, probeer het dan opnieuw met deze optie uitgeschakeld om er zeker van te zijn dat ze niet zijn veroorzaakt door een van je wijzigingen.

Als je wilt begrijpen hoe darktable-thema’s zijn opgebouwd, kan je het bestand $DARKTABLE/share/darktable/themes/darktable.css raadplegen voor meer informatie (waarbij $DARKTABLE de installatiemap van darktable is). Je kan ook de tool Gtk Inspector gebruiken om de bestaande lay-out te analyseren.

translations