ondersteuning voor midi-apparaten

Het snelkoppelingssysteem is het meest uitgebreid getest met de Behringer X-Touch Mini en bevat aangepaste code voor de specifieke functies van dit apparaat. Alle andere apparaten worden behandeld als “generieke midi” en kunnen al dan niet (goed) werken of moeten elke keer handmatig worden ingesteld. Een configuratieframework (mogelijk in lua) om aanvullende apparaatspecifieke functies te ondersteunen, staat op de takenlijst.

🔗Behringer X-touch Mini

Het apparaat moet in de standaardmodus staan (niet in MC). Lagen A & B worden echter enigszins ondersteund, aangezien het apparaat geen melding verstuurt bij het schakelen tussen lagen, en aangezien de updates voor “verborgen” rotors en lichten (zowel onder knoppen als het patroon dat rond de rotors wordt gebruikt) worden genegeerd, alles wordt pas volledig bijgewerkt nadat je iets in de “nieuwe” laag hebt ingedrukt of gedraaid.

De lichtringen rond de rotors vertonen een ander patroon, afhankelijk van of de bijbehorende schuif een symmetrisch +/- bereik heeft gecentreerd rond 0, 0-100 (of 0-1) of iets anders. Indien gekoppeld aan een vervolgkeuzelijst (of sterclassificatie), zal de rotor één licht per keer doen. Als de vervolgkeuzelijst veel (meer dan 13) items heeft (zoals de vervolgkeuzelijst overvloeimodus), gaat de rotor twee keer rond; de eerste keer met één licht aan, en de tweede keer met twee aangrenzende lampen.

🔗Arturia Beatstep

Individuele rotoren kunnen worden geconfigureerd om absolute (0-127) waarden of wijzigingen (+/- 1,2,3,… in verschillende coderingen) te verzenden. De aanbevolen instelling is Relatief #1 voor alle knoppen met Knopversnelling ingesteld op Langzaam (Uit) of Medium. Dit kan worden geconfigureerd met Midi Control Center, beschikbaar voor Windows of MacOS. Standaard gaat de darktable midi-module er voor onbekende apparaten van uit dat rotors absolute coderingen gebruiken. Na het opstarten moet daarom worden verteld dat het apparaat relatieve bewegingen verzendt. Dit doe je door een van de encoders 5 keer langzaam naar links (omlaag) te draaien. Hierdoor kan de module bepalen welke van de verschillende relatieve coderingen wordt gebruikt. Als het jou bij de eerste poging niet lukt om van code te wisselen, kan je de invoermodules opnieuw initialiseren door op Ctrl+Shift+Alt+I te drukken en het opnieuw te proberen. Als je nog steeds problemen ondervindt, kan je dit proberen.

Als je de Beatstep-knoppen toewijst aan beoordelingen, kleurlabels of schakelknoppen, moeten ze oplichten wanneer het bijbehorende element is ingeschakeld.

🔗Behringer BCR2000

(en mogelijk BCF2000)

Deze machines zijn zeer configureerbaar, dus er zijn veel instellingen die de interactie met de midi-module van darktable kunnen bemoeilijken. De BC Manager tool (beschikbaar voor Windows en MacOS) kan worden gebruikt om ze te configureren. Het gemakkelijkste is om alle encoders en knoppen terug te zetten naar hun eenvoudigste instellingen, wat kan worden gedaan (voor de BCR2000) met [dit bestand](https://github.com/dterrahe/darktable/files/6539400/bcr2000. alle.knoppen.en.encoders.zip). Je kunt het naar de machine sturen met BC Manager of (onder Linux) met amidi. Er is ook een algemene instelling genaamd “Deadtime” die bepaalt hoe lang de BCR binnenkomende berichten negeert na het verzenden van updates. Dit is bedoeld om feedbackloops te voorkomen, maar voor darktable betekent dit dat het de aanpassingen blokkeert die onmiddellijk na elke rotorbeweging worden teruggestuurd. Dus Deadtime moet op 0 worden gezet.

Eenmaal op deze manier geconfigureerd, zouden de knop- en rotorlichten allemaal moeten werken. De bovenste rij rotors (of de enige rij voor de BCF2000) ondersteunt verschillende lichtpatronen (zoals de X-Touch Midi, met wat extra opties en heeft 15 in plaats van 13 leds). Het configureren hiervan is echter ingewikkelder en nog niet geïmplementeerd. Het lijkt ook langzamer te zijn, dus het is mogelijk niet voor elke update in realtime uitvoerbaar (zoals het wordt gedaan voor de X-touch). Dus op dit moment wordt alleen het 12-punts patroon gebruikt. Bij rotors gekoppeld aan drop-down lijsten gaat, net als bij de X-touch de rotor, het licht twee keer rond; voor de eerste 15 opties gaat slechts één lampje branden, voor de tweede 15 opties branden twee aangrenzende lampjes.

🔗Loupedeck

(en Loupedeck maar niet de latere niet-midi-apparaten)

Afgaand op de informatie die hier wordt verstrekt, zou de meeste functionaliteit van de eerste twee loupedeck-modellen (beide gebaseerd op midi) worden ondersteund, met de volgende uitzonderingen en voorbehouden:

  • de Hue/Sat/Lum-knoppen kunnen worden toegewezen aan de notebooktabbladen in de kleurzonemodule, maar de kleine lampjes ernaast reageren mogelijk niet op updateberichten die worden verzonden wanneer de gebruiker van tabblad wisselt met de muis, zodat ze niet meer synchroon lopen

  • de 8 schuifregelaars/wielen kunnen afzonderlijk worden toegewezen aan de elementen van de grafiek in kleurzones

Afgezien daarvan, aangezien het loupedeck relatieve codering gebruikt (dus vergelijkbaar met de Beatstep), moet het de midi-module bij elke start vertellen (totdat een configuratiesysteem is geïmplementeerd). Dit doe je door een van de knoppen (of wieltjes) 5 keer langzaam naar beneden/links te draaien. Initialiseer de invoerlaag opnieuw met Ctrl+Shift+Alt+I als het de eerste keer niet werkte, zodat je het opnieuw kunt proberen.

🔗Korg nanoKONTROL2

Het apparaat moet eerst worden geconfigureerd met behulp van de Korg Kontrol Editor-toepassing om in de CC-modus te staan en elke knop moet worden ingesteld op het notitietype en Momentary-knopgedrag. Om de verlichting in de knoppen te bedienen, moet de LED-modus worden ingesteld op Extern. Het is belangrijk op te merken dat de Track- en de Marker-knoppen geen leds hebben.

Er is een Kontrol Editor-profiel beschikbaar hier dat kan worden geladen met behulp van de Windows-toepassing om al deze instellingen direct te configureren om correct te werken met ontwikkelen.

translations