lokaal contrast
Verbeter het lokale contrast van de afbeelding.
Dit wordt bereikt met behulp van een lokaal laplace (standaard) of niet-genormaliseerd bilateraal filter. Beide modi werken uitsluitend op het L-kanaal van Lab. Het lokaal laplace-filter is ontworpen om robuust te zijn tegen ongewenste halo-effecten en gradiëntomkeringen langs randen.
🔗module instellingen
- modus
- Keuze uit lokaal laplace filter of bilateraal raster. In de volgende secties worden de bedieningselementen beschreven die beschikbaar zijn voor elk van deze modi.
🔗bilateraal raster
- grofheid
- Pas de grofheid van de aan te passen details aan.
- contrast
- Bepaal hoe sterk het algoritme onderscheid maakt tussen helderheidsniveaus. Verhoog deze parameter voor een meer contrastrijk uiterlijk.
- detail-
- details toevoegen of verwijderen. Hogere waarden verhogen het lokale contrast.
🔗Lokale Laplace filter
Om de parameters van het lokale laplaciaanse filter te begrijpen, kan men het zien als het toepassen van een curve op de afbeelding, vergelijkbaar met de volgende grafiek:
Deze curve wordt op het beeld toegepast op een manier die lokaal werkt en halo-artefacten voorkomt.
De lokale laplaciaanse modus ondersteunt ook het oplichten van schaduwen en compressie van hooglichten, vergelijkbaar met de module schaduwen en hooglichten.
- detail-
- details toevoegen of verwijderen. Hogere waarden verhogen het lokale contrast. Hiermee wordt een S-vormig element in het midden van de curve ingevoegd om het lokale contrast te vergroten of te verkleinen.
- hoogtepunten
- Dit beïnvloedt het ene uiteinde van de S-vormige contrastcurve, waardoor het contrast in de hooglichten effectief wordt vergroot of verkleind. Een lage waarde trekt de hooglichten naar beneden.
- schaduwen
- Net als bij de parameter Hooglichten, beïnvloedt dit het andere uiteinde van de contrastcurve en verhoogt of verlaagt dit het contrast in de schaduwen. Een hogere waarde geeft meer contrast in de schaduwpartijen. Een lagere waarde heft de schaduwen op en kan effectief een invullicht simuleren. Merk op dat dit wordt gedaan met lokale manipulatie van de afbeelding. Dit betekent echter dat een volledig donker beeld niet op deze manier kan worden opgehelderd - alleen donkere objecten voor heldere objecten worden beïnvloed.
- middentoonbereik
- Dit regelt de omvang van het S-vormige deel van de contrastcurve. Een grotere waarde maakt de S breder en classificeert dus meer waarden als middentonen en minder waarden als hooglichten en schaduwen. Bij instellingen met een hoger dynamisch bereik kan het handig zijn om deze waarde te verlagen om een sterkere bereikcompressie te bereiken, door het contrast in de hooglichten en de schaduwen te verlagen. Merk echter op dat dit voor echt sterke HDR-scenario’s het beste kan werken in combinatie met een basis curve die het bereik vooraf comprimeert, misschien met een ongeveer logaritmische curve. De functie voor belichtingsfusie in de module basis curve kan soms tot aangenamere resultaten leiden, maar is ook vatbaarder voor halo-effecten.
-
Deze instelling kan bandvormige-artefacten in de afbeelding veroorzaken als deze naar extreme waarden wordt gepusht. Dit komt door de manier waarop darktable de snelle benadering van het lokale laplaciaanse filter berekent.