verwerken

Bepaal hoe afbeeldingen worden verwerkt.

🔗beeldverweking

gebruik altijd LittleCMS 2 om het uitvoerkleurprofiel toe te passen
Als deze optie is geactiveerd, zal darktable de LittleCMS 2-systeembibliotheek gebruiken om het uitvoerkleurprofiel toe te passen in plaats van zijn eigen interne routines. Dit is aanzienlijk langzamer dan de standaardinstelling, maar kan in sommige gevallen nauwkeurigere resultaten opleveren.

Als de gegeven ICC LUT-gebaseerd is of zowel een LUT als een matrix bevat, zal darktable LittleCMS 2 gebruiken om de kleuren weer te geven, ongeacht de waarde van deze parameter (standaard uit).

pixelinterpolator (warp)
De pixelinterpolator die wordt gebruikt voor rotatie, lenscorrectie, uitvloeien, uitsnijden en uiteindelijke schaling.

Telkens wanneer we een afbeelding schalen of vervormen, moeten we een pixelinterpolatie-algoritme kiezen (zie wikipedia voor details). Voor warping-modules biedt darktable bilineaire, bicubic of lanczos2. Over het algemeen is bicubic in de meeste gevallen een veilige optie en is het de standaardwaarde.

pixelinterpolator (schaalvergroting)
De pixelinterpolator die wordt gebruikt voor schalen. Dezelfde opties zijn beschikbaar als voor de warp-modules, maar met de toevoeging van lanczos3.

lanczos3 kan pixeloverschrijdingen veroorzaken, wat tot artefacten leidt, maar geeft soms een helderder uiterlijk. Deze optie is daarom alleen beschikbaar voor transformerende (schaal)algoritmen en is de standaardwaarde.

LUT 3D hoofdmap
Definieer de hoofdmap (en submappen) met Lut-bestanden die worden gebruikt door de module LUT 3D
standaardinstellingen voor pixelworkflow automatisch toepassen
kies welke modules en modulevolgorde standaard worden toegepast op nieuwe RAW-beeldbewerkingen:
  • scene-gerefereerd (filmisch) (standaard) gaat ervan uit dat de meeste verwerking wordt uitgevoerd in een lineaire RGB-kleurruimte. Als u deze optie selecteert, worden automatisch de filmisch rgb, belichting en kleurkalibratie modules voor nieuwe bewerkingen en stelt de modulevolgorde in op v3.0 RAW.

    De belichting-module omvat een automatische belichtingsaanpassing van +0,7 EV (om een middentoonverheldering te bieden die vergelijkbaar is met de +0,5 tot +1,2 EV die doorgaans wordt toegevoegd door in-camera tooncurves), en schakelt automatisch de optie “camerabelichting compenseren” in voor filmisch werkvolgorde. Beide instellingen zijn bedoeld om een redelijk uitgangspunt te bieden voor RAW’s geproduceerd door een breed scala aan spiegelreflexcamera’s en spiegelloze camera’s, maar ze kunnen worden overschreven door een automatisch toegepaste voorinstelling als de standaardinstellingen consistent donkere beelden voor uw camera opleveren.

    In de aan scènes gerefereerde werkvolgorde werkt de module kleurkalibratie samen met de [witbalans](../module-reference/processing- modules/white-balance.md) module als de moderne manier om met witbalans en chromatische aanpassing om te gaan met verbeterde kleurwetenschap. Houd er rekening mee dat bij gebruik van de kleurkalibratiemodule de witbalansmodule actief moet zijn en moet worden ingesteld op de modus “Camerareferentie” (dit gebeurt automatisch en er verschijnen waarschuwingen als de twee modules inconsistente instellingen hebben). Wanneer u beide modules gebruikt zoals voorgeschreven, is het nog steeds mogelijk om de witbalans van een specifiek deel van het beeld automatisch te detecteren door de CCT-kiezer te selecteren op het CAT-tabblad van kleurkalibratie.

  • scene-gerefereerd (sigmoïd) volgt dezelfde aannames en algemene stroom als scene-gerefereerd (filmisch), met de uitzondering dat het automatisch de [sigmoïde](../module-reference/processing-modules/sigmoid.md inschakelt ) module voor tonemapping in plaats van filmisch rgb.

  • display-gerefereerd (legacy) is de verouderde modus (standaard gebruikt in darktable 2.6 en eerder) en gaat ervan uit dat de meeste verwerking zal worden uitgevoerd in de Lab-kleurruimte. Als u deze optie selecteert, wordt automatisch de module basis curve ingeschakeld voor tonemapping en wordt de modulevolgorde ingesteld op legacy. Deze werkvolgorde gebruikt alleen de module witbalans voor chromatische aanpassing.

  • geen stelt de modulevolgorde in op v3.0 RAW en gebruikt de witbalans module voor chromatische aanpassing. Er zijn standaard geen andere belichtings- of toonmappingmodules ingeschakeld.

automatisch toepassen van basiscurve-voorinstellingen
Gebruik standaard een basiscurve per camera (indien beschikbaar) in plaats van de generieke fabrikantcurve. Dit mag alleen worden gebruikt in combinatie met de hierboven gedefinieerde scherm-gerefereerde-werkvolgorde (standaard uitgeschakeld).
monochrome voorvertoningen detecteren
Schakel deze optie in om afbeeldingen tijdens het importeren te analyseren en label ze met het label darkroom|mode|monochrome als ze monochroom blijken te zijn. De analyse is gebaseerd op de voorbeeldafbeelding die is ingesloten in het geïmporteerde bestand. Dit zorgt voor een gemakkelijkere werkvolgorde bij het werken met monochrome afbeeldingen, maar het vertraagt het importeren, dus deze instelling is standaard uitgeschakeld.
waarschuwingsberichten weergeven
Schakel deze optie in om waarschuwingsberichten weer te geven in verwerkingsmodules waar niet-standaard en mogelijk schadelijke instellingen zijn gebruikt in de pijplijn. Dergelijke berichten kunnen soms vals-positief zijn (vanwege opzettelijke niet-standaard instellingen) en kunnen worden genegeerd als je weet wat je doet. Uitschakelen om deze waarschuwingen te verbergen. (standaard aan).

🔗CPU / geheugen

darktable-bronnen
Kies hoeveel van uw systeem- en grafische kaart (GPU)-geheugen door darktable zal worden gebruikt. Er zijn standaard vier opties beschikbaar:
  • klein neemt ongeveer 20% van uw systeemgeheugen en 40% van uw GPU-geheugen in beslag. Dit kan acceptabel zijn op zeer grote systemen, vooral als u geen afbeeldingen exporteert. Meestal kan dit echter alleen worden aanbevolen als u tegelijkertijd met darktable veel andere veeleisende applicaties gebruikt.
  • standaard neemt ongeveer 60% van uw systeemgeheugen en 70% van uw GPU-geheugen in beslag. Deze modus wordt aanbevolen als u niet veel afbeeldingen exporteert, minimaal 16 GB systeemgeheugen en 4 GB GPU-geheugen hebt, en ook veel andere applicaties tegelijkertijd met darktable draait.
  • groot neemt ongeveer 75% van uw systeemgeheugen en 90% van uw GPU-geheugen in beslag. Dit is de beste optie als u alleen darktable op uw systeem gebruikt en/of veel afbeeldingen exporteert.
  • onbeperkt wordt over het algemeen niet aanbevolen. In deze modus probeert darktable mogelijk meer geheugen te gebruiken dan uw systeem beschikbaar heeft. Dit kan mogelijk zijn als uw systeem swapping gebruikt terwijl al het systeemgeheugen in beslag wordt genomen, maar het kan tot systeeminstabiliteit leiden. Gebruik deze modus met zorg, alleen bij het exporteren van zeer grote afbeeldingen die darktable anders niet aankan.

Zie de sectie geheugen en prestatie-afstemming voor meer informatie.

verkies prestaties boven kwaliteit
Schakel deze optie in om miniaturen en voorvertoningen met een lagere kwaliteit weer te geven. Dit verhoogt de weergavesnelheid met een factor 4 en is handig bij het werken op langzamere computers (standaard uit). Dit verbetert ook de prestaties van het renderen van diavoorstellingen.

🔗OpenCL

activeer OpenCL ondersteuning
Je GPU kan worden gebruikt door darktable om de verwerking aanzienlijk te versnellen. De OpenCL-interface vereist geschikte hardware en bijpassende OpenCL-stuurprogramma’s op jouw systeem. Als een van deze niet wordt gevonden, wordt de optie grijs weergegeven. OpenCL ondersteuning kan op elk moment worden in- en uitgeschakeld en gaat onmiddellijk in (standaard aan).
OpenCL planningsprofiel
Definieert hoe voorweergave- en volledige pixelpijp-taken worden gepland op OpenCL-compatibele systemen:
  • standaard: de GPU verwerkt de middenweergave pixelpijp; de CPU verwerkt de voorweergave-pijp.
  • zeer snelle GPU: beide pixelpipes worden sequentieel op de GPU verwerkt.
  • meerdere GPU’s: beide pixelpipes worden parallel verwerkt op verschillende GPU’s – zie de sectie meerdere apparaten voor meer informatie.
gebruik het volledige apparaatgeheugen
Schakel deze optie in om darktable toe te staan al het OpenCL-geheugen op alle apparaten te gebruiken, behalve voor een veiligheidsmarge (speelruimte). De vrije ruimte is standaard 600 MB, maar kan ook per apparaat worden opgegeven.
OpenCL-stuurprogramma’s
In de meeste gevallen kan darktable het juiste OpenCL-stuurprogramma vinden, maar dit hangt af van hoe uw besturingssysteem de installatie afhandelt. Over het algemeen moet darktable:
  • gebruik geen onbetrouwbare stuurprogramma’s
  • slechts één actief stuurprogramma per hardwareapparaat hebben. Problemen worden doorgaans aangetroffen als het door de leverancier geleverde stuurprogramma is geïnstalleerd evenals een ander stuurprogramma (zoals rusticl) of (op Windows) waar het OpenCLon12 stuurprogramma is geïnstalleerd via het OpenCL Compatibility Pack.

Voor de meeste beschikbare stuurprogramma’s worden tuimelschakelaars aangeboden, hoewel je op meer exotische hardware zoals ARM-borden de terugvaloptie “andere platformen” moet inschakelen. Selecteer de stuurprogramma’s die u wilt gebruiken in de lijst. Als u vermoedt dat een driver niet goed functioneert, kunt u deze hier expliciet uitschakelen.

Zie de sectie geheugen en prestatie-afstemming voor meer informatie.

translations