bibliotheek

Instelling functionaliteit in de bibliotheek weergave en modules.

🔗algemeen

verberg ingebouwde voorinstellingen voor hulpprogramma-modules
Indien ingeschakeld, worden alleen door de gebruiker gedefinieerde voorinstellingen weergegeven in het menu voorinstellingen voor utiliteitsmodules – ingebouwde voorinstellingen worden verborgen (standaard uit).
gebruik een enkele klik in de collecties-module
Schakel de modus “enkele klik” in de module collecties in, waarmee bereiken kunnen worden geselecteerd (standaard uitgeschakeld).
vouw een enkele utiliteitsmodule tegelijk uit
Bepaalt hoe hulpprogramma-modules worden uitgebreid. Als deze optie is ingeschakeld, zal het uitvouwen van een module door op te klikken elk ander momenteel uitgevouwen paneel samenvouwen. Als je een paneel wilt uitvouwen zonder de andere samen te vouwen, kan je dat doen met Shift+klik. Als je deze optie uitschakelt, wordt de betekenis van klikken en Shift+klik omgekeerd (standaard uitgeschakeld).
scroll hulpprogrammamodules naar boven wanneer deze zijn uitgevouwen
Als deze optie is ingeschakeld, zullen de zijpanelen een hulpprogramma-module naar de bovenkant van het paneel schuiven wanneer deze is uitgevouwen of ingeklapt (standaard uit).
een afbeelding twee keer een ster beoordelen, zal de beoordeling niet op nul zetten
Als je tweemaal op een beoordeling van één ster klikt, wordt er een nulsterrenbeoordeling voor die afbeelding ingesteld. Vink deze optie aan om deze functionaliteit uit te schakelen (standaard uit).
toon schuifbalken voor middenweergave
Kies of je schuifbalken wilt weergeven in het centrale deel van de bibliotheek (standaard aan).
weergeven afbeelding in milliseconde
Kies of er milliseconden toegevoegd moeten worden aan de tijdsnotatie (standaard uit). Wanneer ingesteld, worden milliseconden weergegeven in de afbeelding informatie module en kan ook gebruikt worden in de geotaggen module.

🔗miniaturen

gebruik raw-bestand in plaats van ingesloten JPEG vanaf grootte
Wanneer je miniaturen genereert voor afbeeldingen die nog niet in Ontwikkelen zijn verwerkt, en als de miniatuurgrootte groter is dan deze waarde, genereer je deze door de raw afbeeldingsgegevens te verwerken. Als de miniatuur kleiner is dan deze grootte, gebruik je de JPEG-voorbeeldafbeelding die is ingesloten in het onbewerkte bestand. Zodra een afbeelding in Ontwikkelen is verwerkt, worden er altijd miniaturen gegenereerd op basis van onbewerkte gegevens (je kan terugkeren naar het JPEG-voorbeeld door de geschiedenis te verwijderen). Om miniaturen met de beste kwaliteit weer te geven, kiest je “altijd”.
hoogwaardige verwerking van grootte
Als de miniatuurgrootte groter is dan deze waarde en wordt gegenereerd op basis van onbewerkte gegevens, wordt deze verwerkt met behulp van het renderingpad van volledige kwaliteit, dat beter is maar langzamer (standaard 720p). Om miniaturen met de beste kwaliteit weer te geven, kies je “altijd”.
inschakelen schijf-backend voor miniaturencache
Indien geactiveerd, slaat darktable alle miniaturen op schijf op als secundaire cache, en houdt daardoor miniaturen toegankelijk als ze uit de primaire cache worden verwijderd. Dit vereist meer schijfruimte, maar versnelt de weergave bibliotheek omdat het opnieuw verwerken van miniaturen voorkomt (standaard ingeschakeld).
inschakelen backend voor volledige preview-cache
Indien ingeschakeld, schrijft darktable volledige voorbeeldafbeeldingen naar schijf (.cache/darktable/) wanneer deze uit de geheugencache wordt verwijderd. Houd er rekening mee dat dit veel opslagruimte in beslag kan nemen (enkele gigabytes voor 20k afbeeldingen) en darktable zal nooit afbeeldingen in de cache verwijderen. Het is veilig om deze handmatig te verwijderen als je wilt. Als je deze optie inschakelt, worden de prestaties van de bibliotheek aanzienlijk verbeterd bij het zoomen van een afbeelding in de volledige voorbeeldmodus (standaard uitgeschakeld).
miniaturen op de achtergrond genereren
Kies of er automatisch miniaturen op de achtergrond moeten worden gegenereerd wanneer de gebruiker zich in de bibliotheek omgeving bevindt en inactief is (geen toetsenbord-/muisactiviteit). Er worden miniaturen gegenereerd tot het geselecteerde formaat (standaard nooit).

N.B. Je kunt de periode van activiteit instellen die nodig is voordat het genereren van miniaturen begint door de instelling inactivity_time in $HOME/.config/darktable/darktablerc te wijzigen (standaard 5 seconden)

reset miniaturencache
Forceren dat miniaturen opnieuw worden gegenereerd door de database te resetten. Dit kan nodig zijn als sommige miniaturen handmatig zijn verwijderd of beschadigd zijn geraakt (standaard uitgeschakeld).
scheidingstekens voor maatcategorieën
Groottecategorieën worden gebruikt om verschillende miniatuuroverlays weer te geven, afhankelijk van de miniatuurgrootte. Een door vertikale streepjes gescheiden reeks waarden definieert bij welke afbeeldingsformaten de categorie verandert. De standaardwaarde van “120|400” betekent dat er 3 categorieën thumbnails zullen zijn: 0-120px, 120-400px en >400px.
patroon voor de miniatuur uitgebreide overlay-tekst
Als je ervoor hebt gekozen om uitgebreide overlay-tekst over miniatuurafbeeldingen weer te geven, kan je met deze instelling bepalen welke informatie wordt weergegeven. Dit patroon kan alle variabelen gebruiken die zijn gedefinieerd in de sectie variabelen. Je kunt ook opmaak toevoegen (vet, cursief, kleuren enz.).
patroon voor de miniaturen tooltip (leeg om uit te schakelen)
Bepaalt welke informatie wordt weergegeven in de knopinfo wanneer de muis over miniatuurafbeeldingen beweegt. Dit patroon kan ook dezelfde variabelen en opmaak als de uitgebreide overlappende tekst.

translations