algemeen

Bepaal de algehele look and feel van darktable.

interfacetaal
Stel de taal van de gebruikersinterface in. De systeemstandaard is gemarkeerd met een * (opnieuw opstarten vereist)
thema
Stel het thema voor de gebruikersinterface in. Afgezien van eventuele esthetische overwegingen, is de aanbevolen interfacekleur voor kleurevaluatie midden-grijs. De visuele waarneming wordt beïnvloed door de helderheid van de omgeving en een lage helderheid van de gebruikersinterface veroorzaakt allerlei illusies. Het gebruik van een donkere interface om foto’s te retoucheren kan daarom leiden tot overmatig retoucheren (misbruik van contrast en verzadiging) en tot een foto die te donker is bij het afdrukken. Het wordt daarom sterk aanbevolen dat je een van de “grijze” thema’s gebruikt voor retoucheer-werk, aangezien deze zo zijn ontworpen dat de gebruikersinterface midden-grijs benadert (standaard “darktable-elegant-grey”).
gebruik systeemlettergrootte
Selecteer deze optie om de lettergrootte te gebruiken die door jouw systeem is gedefinieerd. Indien niet aangevinkt, kan je een aangepaste lettergrootte invoeren in het onderstaande vak (standaard aan).
lettergrootte in punten
Als de optie “gebruik systeemlettergrootte” is uitgeschakeld, voer je een lettergrootte (in punten) in die darktable moet gebruiken. De lettergrootte wordt onmiddellijk gewijzigd.
GUI-instellingen en tekst DPI
Pas de globale GUI-resolutie aan om de schaal van bedieningselementen, knoppen, labels, enz. te vergroten. Verhoog voor een vergrote GUI, verlaag om meer inhoud in het venster te passen. Stel in op -1 om de door het systeem gedefinieerde globale resolutie te gebruiken. De standaard is 96 DPI op de meeste systemen. (heeft een herstart nodig)

🔗CSS thema aanpassingen

In addition to selecting a pre-built theme you can also apply additional CSS customizations of your own to tweak the look-and-feel of darktable.

Twee verschillende methoden zijn hiervoor beschikbaar:

creëer een aangepaste thema
Wanneer je een groot aantal wijzigen wilt uitvoeren op de darktable UI is het misschien verstandig een eigen thema (in een .css bestand) aan te maken en deze te plaatsen in $HOME/.config/darktable/themes (of C:\%LOCALAPPDATA%\darktable\themes voor Windows). De nieuwe thema zal automatisch verschijnen in de thema selectie lijst wanneer darktable opnieuw wordt opgestart.

Houd er rekening mee dat de structuur van de interne CSS van darktable regelmatig verandert en dat u mogelijk belangrijke wijzigingen moet aanbrengen in uw eigen thema’s wanneer nieuwe versies van darktable worden uitgebracht. Om deze reden (onder andere) raden we af om complexe aangepaste thema’s te maken, tenzij je bereid bent veel tijd te besteden aan doorlopend onderhoud. Als uw thema een van de vooraf gebouwde thema’s van darktable laadt met behulp van de instructie @import url, houd er dan rekening mee dat uw CSS-themabestand mogelijk niet overdraagbaar is tussen installaties (@import url gebruikt relatieve paden en de locatie van de vooraf gebouwde thema’s is systeemafhankelijk).

maak thema-tweaks
Er is een tekstvak onder aan het tabblad algemeen waarin u uw eigen CSS-tweaks kunt invoeren. Wanneer je deze optie gebruikt, zal darktable eerst je geselecteerde thema laden (het “basis” thema, gekozen in de thema drop-down) en vervolgens je aangepaste CSS toepassen. Dit betekent dat je gemakkelijk kleine wijzigingen kunt aanbrengen in de look-and-feel, terwijl je toch grotendeels up-to-date blijft met de belangrijkste themawijzigingen wanneer een nieuwe versie van darktable wordt uitgebracht. Het betekent ook dat u uw basisthema meestal kunt wijzigen zonder uw aangepaste CSS-tweaks te beïnvloeden.
Wanneer je klaar bent met het invoeren van jouw CSS, klik dan op de knop “sla CSS op en pas toe”. Dit zal je CSS opslaan in $HOME/.config/darktable/user.css (of C:\%LOCALAPPDATA%\darktable\user.css voor Windows) en deze gelijk toepassen op de huidige darktable-sessie.

Als u problemen opmerkt na het toepassen van uw CSS, kunt u het vakje “pas geselecteerd thema aan met onderstaande CSS aanpassingen” uitschakelen om terug te keren. Hiermee wordt het basisthema onmiddellijk hersteld, maar blijven uw aanpassingen in de editor zodat u ze opnieuw kunt bewerken en het opnieuw kunt uitproberen. Druk nogmaals op “sla CSS op en pas toe” wanneer u klaar bent om het opnieuw te proberen. Hiermee wordt automatisch het selectievakje “pas geselecteerd thema aan met onderstaande CSS aanpassingen” opnieuw aangevinkt en de nieuwe CSS toegepast.


Opmerking: Als u problemen ondervindt bij het gebruik van aangepaste CSS-tweaks, probeer het dan opnieuw met de optie “pas geselecteerd thema aan met onderstaande CSS aanpassingen” uitgeschakeld om er zeker van te zijn dat ze niet zijn veroorzaakt door een van uw wijzigingen.


🔗de thema’s van darktable begrijpen

All of darktable’s pre-built themes are provided as CSS files in $DARKTABLE/share/darktable/themes/ (where $DARKTABLE is darktable’s installation directory). The darktable.css theme contains the bulk of the code used to control the look-and-feel of darktable. A number of other themes are also provided but most of them use darktable.css as a base (by importing darktable.css using the @import url directive).

If you choose to create your own custom theme file you are advised to follow a similar approach – import one of darktable’s existing theme files using @import url (this directive expects relative paths) and then apply your own customizations on top. You do not need to do this when using the CSS text box in the preferences dialog – attempting to use @import url in the CSS tweaks text box will not work correctly.

Thema’s gebruiken dezelfde basis CSS principe als in html browsers (met enkele kleine uitzonderingen. Bekijk de Gtk documentatien voor meer informatie):

  • Het grootste deel van de stijl eigenschappen zijn toegewezen aan een grote groep UI elementen, bijvoorbeeld gtk knoppen en tekst invoervelden

  • Vervolgens, gerelateerde groepen van darktable specifieke UI elementen hebben de naam class namen gekregen, zodat deze als groep zijn te stylen.

  • Tenslotte, zijn er voor een paar unieke UI elementen een CSS_id_ toegewezen, zodat deze onafhankelijk van elkaar gestileerd kunnen worden

U wordt aangemoedigd om de bestaande themes te bekijken (darktable.css met name is goed van commentaar voorzien) en gebruik te maken van de Gtk Inspector gereedschap om de specifieke UI element te selecteren (of class elementen) die u wilt aanpassen. Het zal nodig zijn hier wat mee te experimenteren.

Houd er rekening mee dat de thema’s van darktable standaard grijstinten gebruikt, om te voorkomen dat gebruikers afgeleid raken door sterke kleuren tijdens het bewerken van afbeeldingen. Het wordt geadviseerd deze denkwijze te gebruiken in je eigen thema’s en hou de tinten zoveel mogelijk in de buurt van midden grijs. Als aanvulling is het verstandig de zelf gemaakte CSS iedere keer te testen zodra darktable wordt bijgewerkt, om te voorkomen dat een wijziging in de applicatie nadelige gevolgen heeft op je aanpassingen.

translations